Kaap Skil March, 2012

 

20m wide 7x HD projection

Together with Kees Riphagen, Brutesque was commissioned to create a 25 min long & 25 meter wide projected animation for the brand new Maritime Museum 'Kaap Skil' in Texel.

Weinigen kennen de roemruchte VOC-geschiedenis van Texel. In de 17e en 18e eeuw vertrok de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit de ankerplaats ‘Reede van Texel’ naar de Oriënt. In die tijd was Texel het Schiphol van Nederland. Deze bijzondere geschiedenis wordt verteld in het nieuwe entreegebouw van 'KAAP SKIL - museum van jutters & zeelui'. Het door Mecanoo Architecten ontworpen entreegebouw huisvest twee nieuwe tentoonstellingen, een museumcafé en een museumwinkel, allen ontworpen door Kossmann.dejong.

De Reede van Texel
In de nieuwe tentoonstellingen, wordt het publiek meegenomen naar het Oudeschild van de Gouden Eeuw. Pronkstuk van het museum is een 18 x 4 meter grote maquette van de Reede van Texel. Deze maquette laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien. Bezoekers kunnen met speciale kijkers zelf inzoomen op deze taferelen, waarbij ze spannende animaties te zien krijgen. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden animeerde taferelen uit schilderijen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee. Een negental wonderkamers nemen de bezoeker verder mee in de wereld van de Reede. In iedere wonderkamer wordt aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis tot leven gewekt door middel van een ruimtelijke installatie of een collectiestuk.

Credits KAAP SKIL
Concept: Kossmann.dejong i.s.m. KAAP SKIL - museum van Jutters & Zeelui

Ruimtelijke vormgeving: Kossmann.dejong 
Tentoonstellingsbouw: Bruns BV, Bergeijk 

Multimedia productie: Fabrique, Delft

AV productie en script: Stetz beeld dat beweegt ism SHOSHO, Amsterdam
Lichtontwerp: Reinier Tweebeeke licht ism Rapenburg Plaza

Wollen kaart Texel: 'Tessels lant': onder leiding van kunstenares Erna van Sambeek i.s.m. De vrouwen van Texel.

Grafische vormgeving: Kossmann.dejong, Amsterdam

Credits

Client
Texel Maritiem Museum
Agency
Kossmann.dejong
Production company
Stetz
Producer

Concept

Animation

Editorial

Rotoscoping

2003-2024 Brutesque